Ystävyyttä, seksiä ja mielihyvää - epikurolainen seksi auttaa pitämään suhteen koossa

Harvemmin kuulee puhuttavan ystävien välisestä rakkaudesta: romanttisen rakkauden nähdään olevan kaiken tarkoitus ja päämäärä. Tällainen romanttinen rakkaus voi kuitenkin olla äkkinäistä ja ailahtelevaa tunteiden ja haaveiden vuoristoradassa. Ystävyyden voidaan taas ajatella olevan erityinen yhdysside, joka on syvää ja kestävää. Ystävyys luo turvaa ja se usein kestää elämän ylä- ja alamäet. Ystävän kanssa viettämää aikaa voidaankin kuvailla terapeuttisena kokemuksena, koska hänen kanssaan voi jakaa oman elämän ilot ja surut samalla tietäen, että hän pysyy vieressä ja kuuntelee. Tällöin sisäinen minämme saa erityisen ravitsevaa ravintoa.

Romanttisen rakkauden tavoittelun lisäksi kulttuurimme on hyvin mielihyväkeskeistä – keskitymme mukavuuksiin ja nopeisiin mielihyväpiikkeihin. Seksi on suorituskeskeistä, itsekästä ja ahdistunutta pakoa yksinäisyydestä. Jännittävien elämysten hakemisen yhteydessä saatamme unohtaa syvemmältä kumpuavan mielihyvän tarpeemme. Ennemmin saatetaan korostaa rakkauden ja kiintymyksen tärkeyttä, mutta usein näitä käytetään sentimentaalisesti eli pinnallisesti – ehkä jopa puolustelevasti. Kiintymyksellä yritämme ehkä antaa seksille syvempää merkitystä ja mielihyvälle merkittävämmän oikeutuksen. Seksissä meitä kuitenkin liikuttaa nimenomaan mielihyvä. Kun mielihyvälle ei anneta tarpeeksi arvoa, seksiä käytetään toisiin tarkoituksiin ja se voi muuttua julmaksi ja kylmäksi.

Yli 2000 vuotta sitten kreikkalainen filosofi Epikuros sanoi, että ystävyys on keskeinen ja turvallinen perusta seksille. Ystävyyden seksille antamat puitteet ovatkin usein kestävämmät kuin romanttisen rakkauden tai pelkän fyysisen vetovoiman antamat puitteet. Epikuroksen mukaan meidän tulisi kehittää elämänfilosofia, jossa ystävyys ja seksi ovat tärkeitä sekä yhteydessä keskenään. Jos rakastavaiset ovat ystäviä, löytävät he aina puhuttavaa toisilleen ennen seksiä, sen aikana ja sen jälkeen. Ystävyys voi myös auttaa seksuaalista mielihyvää kanavoitumaan arkeen laajemminkin, koska ystävät yleensä haluavat viettää läheistä ja rakastavaa aikaa makuuhuoneen ulkopuolellakin.

Epikuros näki mielihyvän tavoittelemisen arvoisena päämääränä ja jokapäiväisen elämän inspiraation lähteenä. Hän ei kuitenkaan puhunut nopeasta mielihyväpiikistä vaan muun muassa ystävyyssuhteessa harjoitetun aistillisen seksin mielihyvästä. Epikurolainen seksi on aistillista iloa, jossa keskiöön nousee eroottinen mielihyvämatka eikä orgasminhehkuinen määränpää. Tällainen rakasteleminen vaatii kahden ihmisen ystävällistä läsnäoloa ja huomioonottamista. Epikurolainen seksi ei ole epärealistisen kunnianhimoista, vaan siinä näemme vaivaa mielihyvän eteen ja samalla nautimme tavallisista aamuista, päivistä ja öistä. Kun seksi on epikurolaista, emme pysty enää erottelemaan, mihin seksi päättyy ja mistä se alkaa – uskallamme elää mielihyvää jokainen hetki täydesti tuntien.

Ystävyydelle pohjautuva suhde ja siinä tapahtuva seksuaalinen mielihyvä ovat Epikuroksen mukaan asioita, jotka johtavat järkkymättömään mielenrauhaan, stoalaisessa filosofiassa puhuttuun ataraksiaan. Suorituskeskeisyydellä, itsekkyydellä ja ahdistuneella paolla ei ole siinä osaa. Epikuros sanoi, että vaikka elämässä olisi kuinka paljon tuskaa, epätoivolle ei saa antautua kokonaan. Mielenrauha on tässä tärkeässä osassa.

Epikurolainen seksi ei ole suorituskeskeistä, itsekästä tai ahdistusta pakoilevaa, sen ei tarvitse olla emotionaalisesti täydellistä tai poliittisesti korrektia, siihen mahtuu mustasukkaisuutta, pettymyksiä ja huumoria, se ei tarvitse oikeutusta, sen ei pidä auttaa suhdetta eikä satuttaa sitä. Epikurolainen seksi vaatii, että me asetumme taloksi omaan vialliseen ja muuttuvaan kehoomme sekä hyväksymme elämämme tuomat haasteet, ilot, ystävät, sukulaiset ja velvollisuudet. Hyväksyvä ajattelu on vaatimatonta, mutta hyvin syvällisesti tyydyttävää, koska sillä on paikkansa realistisessa elämässä.

Jos vaatimattomassa tyytyväisyydessä keskittyisimme suhteissamme ystävyyteen ja sen päälle rakentuvaan aistilliseen mielihyvään, huomaisimme, että nämä tuovat mielenrauhaa ja auttavat pitämään suhteen koossa. Epikuros kehottaisikin parisuhde- ja seksiongelmien kanssa kamppailevia tutkimaan erityisesti ystävyyden ja aistillisen mielihyvän rooleja suhteessa.

Tämän tekstin inspiraationa toimi Thomas Mooren kirja Seksin sielu.