"Ota minut väkisin!"

Viimeisten 30 vuoden aikana tehtyjen tutkimusten mukaan yli 90% naisista omaa seksuaalifantasioita ja heistä noin 31%-57% omaa ajoittain raiskausfantasioita. Vaikka tutkimusten mukaan suurin osa itsensä heteroseksuaaliksi identifioivista naisista fantasioi tulevansa miehen raiskaamaksi, on myös yleistä, että fantasioissa raiskaajana toimii nainen. Keskimäärin naisilla on raiskausfantasioita kerran kuussa ja noin 14% fantasioi raiskatuksi tulemisesta usein. Monille tällaisten fantasioiden myöntäminen voi olla vaikeaa, joten on todennäköistä, että nämä luvut ovat alakanttiin. Näistä fantasioista ei paljoa julkisesti puhuta, ettei kenellekään syntyisi ”naisethan tykkäävät tästä” -harhakuvaa. Mielestäni on hyvä kuitenkin tutkia synkkiäkin osia ihmisen seksuaalisuudesta.

Mitä ihmettä? Miksi naiset fantasioivat raiskatuksi tulemisesta? Raiskaus kun on tosielämässä hyvin traumaattinen, vastenmielinen ja elämää uhkaava kokemus. Mistä nämä fantasiat kertovat?

Vaikka tutkimuksissa puhutaan nimenomaan raiskausfantasioista, olisi mielestäni parempi puhua näistä fantasioista suostumuksellisina seksiin pakottamisina, joissa nainen antaa kumppanilleen luvan ottaa hänet väkisin ja samalla tilanne on hänen hallussaan. Näissä fantasioissa mies on usein hyvännäköinen, nainen ei ole peloissaan eikä hänellä ole vastenmielinen olo. Suuri osa naisista kertoo, että tällaiset fantasiat ovat hyvin eroottisia – ”Olen pakotettu ja nautin siitä”. Tutkimuksissa onkin käynyt ilmi, että naiset fantasioivat ennemmin tulevansa pakotetuksi kuin raiskatuksi. Oletan, että miehetkin haluavat ennemmin pakottaa naisensa seksiin kuin raiskata hänet – vaikka myös pakottaminen voi olla haastavaa, koska miehille on opetettu olla tekemättä niin. On myös tärkeää huomioida, että pakotetuksi tulemisesta fantasioivat naiset eivät todellisessa elämässä halua kohdata seksuaalista väkivaltaa.

Vuosikymmeniä sitten psykologit uskoivat, että fantasiat olivat alitajuntaisia toiveita eli naiset haluaisivat oikeasti tulla pakotetuksi seksiin. Tämä näkemys on nykyään hylätty. Fantasiat eivät välttämättä kuvasta toiveita. Pitkissä ja onnellisissa suhteissa elävillä ihmisillä yksi yleisimmistä fantasioista on seksi toisen henkilön kanssa, vaikka heillä ei ole todellista halua hypätä kenenkään toisen kanssa sänkyyn. Monilla miehillä on fantasioita siitä, että he pelastaisivat naisen pulasta, esimerkiksi palavasta kerrostalosta, vaikkei todellisuudessa palavaan kerrostaloon haluttaisi mennä. Uskon, että jotkut ovat kuitenkin myös toteuttaneet pakottamiseen liittyviä fantasioitaan. Saattaa olla hyvin kiihottavaa antaa omalla luvalla kontrolli toiselle, antautua kontrollille ja tietää, että toiseen voi luottaa.

Viimeisimpien tutkimusten mukaan fantasiat seksiin pakotetuksi tulemisesta ovat yleisimpiä niillä naisilla, jotka nauttivat seksistä ja hyväksyvät nautintonsa ilman ahdistusta, syyllisyyttä ja häpeää sekä ovat avoimia leikkimään eroottisilla skenaarioilla: ”Se on vain fantasiaa. Olen vapaa fantasioimaan mistä vain.” Toiseksi yleisimmän selityksen mukaan nämä fantasiat auttavat pönkittämään ja ylläpitämään naisten itsentuntoa: ”Olen niin kuuma, että tuntemattomatkaan miehet eivät voi vastustaa minua.” Kolmanneksi yleisin selitys liittyy syyllisyyden tunteeseen: ”Minut pakotettiin, se ei ollut minun syyni.” Näin nainen ei ole vastuussa seksistä, kuten siihen liittyvästä kiihottumisesta, omista taidoista tai omasta viehätyksestä. Kun vastuu ja sen myötä syyllisyys seksiin liittyen katoaa, naisen ei tarvitse stressata seksistä. Ylipäätänsä naisilla, jotka pitävät itseään viehättävinä, on useimmin fantasioita seksiin pakottamisesta kuin naisilla, jotka eivät pidä itseään viehättävinä. Itseään viehättävänä pitävät myös todennäköisimmin fantasioivat olevansa strippareita.

Lisäksi kivusta nauttimista eli masokismia on pidetty yhtenä selityksenä, vaikkakin tämä pätee vain pieneen osaan naisista. Evoluutiopsykologia selittää fantasiat sillä, että nisäkäslajeissa uroksen tulee alistaa nainen, jotta voi paritella. Eli naaraat on ehkä ”ohjelmoitu” alistumaan dominoivan uroksen edessä. Tämä voi olla järkevä selitys, mutta sitä ei tietääkseni ole empiirisesti testattu. Mahdollinen selitys voi olla myös se, että pelko ja kiihotus kulkevat käsi kädessä: sympaattinen hermosto aktivoituu stressin tai vaaran edessä ja aktivoi ”taistele tai pakene” –reaktion, joka näkyy sydämen sykkeen nousussa, tihentyneessä hengityksessä, pupillien laajentumisessa ja genitaalialueen kiihottumisessa. Jotkut psykoanalyytikot, kuten Brett Kahr, uskovat, että fantasia on reaktio traumalle – fantasian tarkoituksena on muuttaa trauma nautinnoksi. Eli ne, joita on käytetty seksuaalisesti hyväksi, yrittävät päästä traumastaan eroon muuttamalla mielessä tapahtuman nautinnoksi.

Mitä fantasiat seksiin pakotetuksi tulemisesta sitten tarkoittavat? Mielestäni ne eivät eroa muista fantasioista – mielikuvituksemme elää aina omaa elämäänsä, joka ei välttämättä ole samansuuntainen arkielämämme kanssa. Tällaiset fantasiat eivät ole väärin eivätkä ne välttämättä kerro todellisen elämän seksuaalisesta halusta. Ne vain tapahtuvat noin puolelle naisista.

Jos sinulla herää jotain kysyttävää, voit lähettää kysymyksen minulle kysymys & vastaus –palstan kautta: https://www.hekumania.com/kysymys-vastauspalsta/

Aiheesta kiinnostuneille lisää luettavaa:

Bivona, JM et al. “Women’s Rape Fantasies: An Empirical Evaluation of the Major Explanations,” Archives of Sexual Behavior (2012) 41:1107.

Bivona, JM. “The Nature of Women’s Rape Fantasies: An Analysis of Prevalence, Frequency, and Contents,” Journal of Sex Research (2009) 46:33.

Critelli, JW and JM Bivona. “Women’s Erotic Rape Fantasies: An Evaluation of Theory and Research,” Journal of Sex Research (2008) 45:57.

Shulman, JL and SG Horne. “Guilty or Not? A Path Model of Women’s Forceful Sexual Fantasies,” Journal of Sex Research (2006) 43:368.

Spitzberg, B. “An Analysis of Empirical Estimates of Sexual Aggression Victimization and Perpetration,” Violence and Victims (1999) 14:241.

Strassberg, DS and LK Lokerd,” Force in Women’s Sexual Fantasies,” Archives of Sexual Behavior (1998) 27:403.