Mitä tulisi tehdä, ettei seksielämä hukkuisi kroonisen kivun sekaan?

Suomalaisista aikuisista joka viides kärsii kroonisesta eli yli 3 kuukautta kestäneestä kivusta. Kroonisen kivun kanssa kamppailevilla seksuaalisen kiinnostuksen puute ja kivun pelko ovat yleisimmät syyt seksuaalisen aktiivisuuden laskuun. Krooninen kipu viestittää aivoille vaarasta, ja aivot sulkevat selviytymiskeinona ei-niin-tärkeät kehon toiminnot. Esimerkiksi seksi nähdään ei-niin-tärkeänä. Seksuaalinen halu voi sammua, voi ilmetä erektiohäiriöitä ja orgasmiakin voi olla vaikea, tai jopa täysin mahdoton, saada.

Kroonisen kivun ja seksuaalisuuden vuorovaikutus on hyvin monitahoinen. Vaikka pelkkä kipukin voi vaikuttaa seksuaalisuuteen ja seksielämään, voivat näihin vaikuttaa myös muun muassa kivun myötä tulleet mielenterveysongelmat, lääkitys ja stressi. Yleensä puhutaankin oravanpyörästä, joka alkaa kivusta ja johtaa masennukseen, joka taas syventää kipua ja masennusta. Pyörän pyöriminen on hyvä saada pysäytettyä mahdollisimman ajoissa.

Kroonisesta kivusta huolimatta kumppanien välinen suhde voi olla seksuaalisesti hyvin terve ja tyydyttävä. Vaikka kovien kipujen keskellä ei välttämättä tule mieleenkään, että haluttaisi olla intiimisti kumppanin kanssa, on tärkeää pysytellä kumppanin lähellä – se voi vaikuttaa positiivisesti koko elämään. Mutta mitä tulisi tehdä, ettei seksielämä hukkuisi kivun sekaan?

LÄÄKKEISTÄ KANNATTAA KESKUSTELLA LÄÄKÄRIN KANSSA


Jos kipu on niin kova, ettei seksi tule ollenkaan kyseeseen, kannattaa asia ottaa puheeksi lääkärin kanssa. Esimerkiksi lääkkeiden määrää tai niiden ottamisen ajankohtaa muuttamalla voi kipua saada paremmin kuriin. Lääkkeiden vaikutuksesta seksuaalisuuteen ja seksielämään kannattaa myös keskustella. Monet vahvat kipulääkkeet, rauhoittavat lääkkeet, unilääkkeet ja masennuslääkkeet voivat vähentää seksuaalista halua. Esimerkiksi vahvat opioidilääkkeet vaikuttavat testosteronitasoon alentavasti. Testosteroni taas on oleellinen seksuaalisessa fysiologisessa halussa. Masennus- ja ahdistuslääkkeistä muun muassa amitriptyliiniä sisältävät lääkkeet (kuten Triptyl), SSRI-lääkkeet (kuten Paroxetin, Fluoxetine ja Sertralin), antihistamiini sekä jotkin verenpaine- ja sydänlääkkeet voivat vaikuttaa alentavasti seksuaaliseen haluun sekä aiheuttaa muun muassa erektio-ongelmia. Gabapentin niminen yleensä hermovaurion aiheuttamaan kipuun määrätty lääke voi aiheuttaa miehillä seksuaalihäiriöitä.

KIVUN MYÖTÄ MUUTTUNEEN ITSETUNNON JA KIVUN TUOMIEN PELKOJEN TIEDOSTAMINEN


Kroonisesta kivusta kärsivän on hyvä miettiä, miten kipu on vaikuttanut ajatukseen itsestä ja millaisia pelkoja se on tuonut mukanaan. Kipu on saattanut tuoda mukanaan psyykkisiä oireita, ehkä työkyky on mennyt kokonaan ja kodista huolehtiminen ei enää onnistu. Nämä voivat vaikuttaa voimakkaastikin itsetuntoon ja siihen, näkeekö itsensä seksuaalisesti haluttavana. Myös seksin aikana lisääntyvät kivut voivat pelottaa. Lisäksi seksisuorituksen epäonnistuminen voi mietityttää: mitä jos stressi, ahdistus ja esimerkiksi lääkitys vaikuttavat suoritukseeni alentavasti? Lisäksi tieto siitä, että krooninen kipu huolettaa ja stressaa myös kumppania, voi aiheuttaa kivun kanssa kamppailevassa ahdistusta, syyllisyyttä ja pelkoa. Näitä ajatuksia on hyvä jakaa myös kumppanin kanssa.

KOMMUNIKAATIO ON AVAIN


Kommunikaatio on kaiken avain. Varsinkin uudessa suhteessa voi olla hyvä keskustella aluksi siitä, mitä seksillä, seksuaalisuudella ja intiimiydellä kumpikin tarkoittavat. Kumppaneiden on tärkeää keskustella laajalti tunteista, peloista, toiveista ja ajatuksista. Millaista ja missä kipu yleensä on? Mitkä liikkeet ja asennot yleensä pahentavat tai helpottavat kipua? Millaisia vaikutuksia kivulla on seksihaluihin? Millaisia vaikutuksia kivulla on esimerkiksi ajatuksiin omasta seksuaalisesta viehättävyydestä? Millaisia fyysisiä rajoitteita kipu tuo mukanaan? Mitä muuta intiimiä voitaisiin tehdä yhdynnän lisäksi?

Konflikteilta välttyäkseen on hyvä puhua minä-muodossa ”tunnen oloni rakastetuksi ja hyväksi, kun kosketat minua” ei ”sinä et enää koskaan kosketa minua”. Voi esimerkiksi olla, että kumppani on lopettanut koskettelun, koska pelkää satuttavansa enemmän, ei sen takia, ettei pitäisi kumppaniaan enää seksuaalisesti haluttava. Jos seksuaalisuudesta ja seksistä puhuminen ei ole suhteessa helppoa, tulee seksistä vaan päättää puhua.

KEHOON UUDELLEEN TUTUSTUMINEN


Voi olla myös hyvä tutustua sekä omaan että kumppanin kehoon ihan uudelleen. Tähän hyvä keino on oman kumppanin kehon koskettelu. Ainakin aluksi olisi hyvä välttää genitaalialueiden koskettelua. Toinen hyvä tapa tutustua kehoon on piirtää tai tulostaa ihmisfiguuri paperille, johon kumpikin merkkaa tai värittää omia mielihyvän kohtia ja myös niitä kohtia, joissa kosketus ei tunnu hyvältä. Tämän jälkeen figuurit kannattaa näyttää kumppanille.

SEKSIN AJOITTAMINEN JA SIIHEN PANOSTAMINEN


Vaikka usein liputetaan spontaanin seksin puolesta, voi suunniteltu seksikin olla aivan yhtä hyvää – jos ei parempaakin. Kivuista kärsivän kannattaa miettiä, milloin kipua on vähiten ja milloin on mukavin ja rentoutunein olo. Tämä hetki saattaa olla esimerkiksi vähän kipulääkkeiden ottamisen jälkeen. Seksiin kannattaa myös panostaa muun muassa alusvaatteiden, kynttilöiden, tuoksujen, ja musiikin avulla. Kun seksiin panostaa, ei kannata unohtaa liukuvoidetta. Usein liukuvoiteet esimerkiksi vähentävät naisten kostumiseen liittyvää stressiä.

UUDET SEKSIASENNOT JA APUVÄLINEET


Uusien kivuttomampien asentojen kokeilu on usein paikallaan. Jos esimerkiksi välilevytyrä tai välilevyn rappeutuminen vaivaavat, kipu todennäköisesti lisääntyy, jos kumartuu eteenpäin seksin aikana. Tällöin selällään makaaminen voi olla paras asento. Tyynyn asettaminen selän alle voi tuoda selän kaipaamaa lisätukea. Jos tyynyn laittaa polvitaipeiden alle niin, että jalat menevät hieman koukkuun, selälle tuleva paine helpottuu. Kannattaa lisäksi kokeilla tuntuuko kova vai pehmeä alusta selälle mukavammalta. Myös lusikka-asento toimii hyvin, jos kivun vuoksi ei pysty nojaamaan eteenpäin. Jos selässä on lihasspasmia, kuuma suihku ennen seksiä on hyvä idea. Kuuma suihku auttaa rentouttamaan lihaksia. Samoin voi kokeilla ongelma-alueille kylmää seksin jälkeen. Kylmä auttaa muun muassa lihasten ylistimulaation palautumisessa. Seksiasentoa tulee muuttaa heti, jos seksin aikana tulee kipua. Pieni epämukavuus voi olla ok, mutta vahva kipu ei. Joidenkin kroonisten kipujen vuoksi seksiasennot voivat olla hyvin rajoitettuja, jolloin ei kannata unohtaa moninaisia seksivälineitä, kuten vibraattoreita. Esimerkiksi täällä verkkosivuillamme on paljon upeita välineitä!

MUUT TAVAT KIIHOTTUA JA SAADA NAUTINTOA


On tärkeää muistaa, että seksi ei tarkoita ainoastaan yhdyntää ja on lukemattomia muitakin tapoja saada seksuaalista nautintoa kuin yhdyntä. Esimerkiksi kehon koskettelu eri paikoista ja eri tavoin voi olla hyvä tapa saada nautintoa. Kosketus saa mielihyvähormoni oksitosiinin ja dopamiinin erittymään kehossa, ja kun oksitosiinia vapautuu verenkiertoon, stressihormoni kortisolin määrä puolestaan laskee. Näiden hormonien tasainen ja maltillinen eritys auttaa myös pitämään kehon vireessä ja olemaan valmiimpana yhdyntääkin varten. Lisäksi yhteiset harrastukset ja kahdestaan vietetty laatuaika auttavat intiimiyden ylläpitämisessä. Kannattaa myös ottaa masturbointi ja suuseksi yhdynnän rinnalle sekä antaa itselle lupa fantasioida.

POIS ORGASMIHAKUISUUDESTA


Kroonisen kivun kanssa kamppailevan, kuten mielestäni ihan kaikkien, tulisi unohtaa orgasmikeskeisyys ja panostaa aistilliseen ja intiimiin rakasteluun. Orgasmihakuisuus asettaa seksille päämäärän, joka tuo matkalle paineita – tällöin on vaikea nauttia läsnä olevasta hetkestä ja ottaa vastaan se, mihin suuntaan keho haluaakin matkalla mennä. Olisikin erityisen tärkeää, että seksin matkaa pidettäisiin tärkeämpänä kuin sen määränpäätä.

AIMO ANNOS HUUMORIA


Edellä mainittujen lisäksi tarvitaan myös aimo annos huumoria. Huumori lähentää kumppaneita ja auttaa tuomaan seksiin paljon kaivattua rentoutta sekä lupaa epäonnistua.

Kun kumppanista toisella tai kummallakin on kroonista kipua ja kumppanit haluavat nauttia seksielämästä kivusta huolimatta, osapuolten yhteistyö on olennaisessa osassa. Kummaltakin tarvitaan kommunikaatiota, kärsivällisyyttä, sinnikkyyttä ja luovuutta: jos seksi ei heti onnistu, tulee sinnikkäästi yrittää uudelleen, kun aika on sopivampi. Kummankaan ei tulisi laantua vaan rohkaista, ymmärtää ja kuunnella toista. On myös hyvä tietää, että kehon omat kivunlievittäjät eli endorfiinit erittyvät esimerkiksi kosketuksen ja seksin aikana. Seksi on siis myös hyvää kipulääkettä. Tämän lisäksi seksin myötä tullut läheisyys usein antaa voimia jaksaa taas eteenpäin kivuista huolimatta.

Jos teksti herätti ajatuksia tai kysymyksiä, älä epäile ottaa yhteyttä: https://www.hekumania.com/kysymys-vastauspalsta/

Lisää luettavaa:

Gevirts, Clifford (2008). How chronic pain affects sexuality. Nursing 2008 38(1):17.

Paice, Judith (2003). Sexuality and Chronic Pain. What your patient may not be telling you. Pain Control. Vol. 103, No. 1.

Karlsson, Jani & Väistö, Anumari (2014). Krooninen kipu ja seksuaalisuus. Kanttarelli Publishing.