Vaali seksielämääsi - seksin positiiviset vaikutukset parisuhteelle ja terveydelle

Seksi tekee ihmisen terveydelle hyvää. Tutkimusten mukaan se muun muassa parantaa vastustuskykyä. Seksillä on kuitenkin paljon muitakin terveysvaikutuksia, jotka puhuvat seksin harrastamisen puolesta.

Seksi yleensä tuo kumppaneita emotionaalisesti lähemmäksi toisiaan. Orgasmin aikana oksitosiinin eli ”rakkaushormonin” määrä lisääntyy kehossa. Monilla ihmisillä oksitosiini edesauttaa intiimiyden ja läheisyyden tunteiden lisääntymisessä, mikä puolestaan auttaa lähentymään kumppanin kanssa. Oksitosiini lisääntyy kehossa erityisesti orgasmin aikana, mutta pelkkä kosketus, halaus ja suukottelukin voivat lisätä sen eritystä.

Seksin jälkeinen ”jälkihehku” auttaa pitämään suhteen onnellisena. Tutkimusten mukaan ”jälkihehku” kestää joillain pariskunnilla noin kaksi päivää ja se vaikuttaa samoin miehillä ja naisilla kaikissa ikäluokissa.

Seksi voi lieventää stressiä ja kipua sekä auttaa unensaamisessa. Tämä johtuu seksin aikana vapautuvista välittäjäaineista, kuten oksitosiinista, jotka saavat kehossa aikaan rennon ja raukean olon. Esimerkiksi jännityspäänsärky voi lieventyä seksin seurauksena, koska seksin aikana erittyvät mielihyvähormonit auttavat rentoutumaan. Naisilla seksi toimii usein myös hyvänä kuukautiskipujen lieventäjänä. Erityisesti orgasmi on useilla tehokas unilääke, mikä johtuu orgasmin aikana kehossa erittyvästä prolaktiinihormonista.

Seksi voi alentaa verenpainetta sekä estää sydänsairauksia ja osteoporoosia. Nämä vaikutukset johtuvat siitä, että seksi pitää naishormoni estrogeenin ja mieshormoni testosteronin balanssissa: jos balanssi ei ole kunnossa, voi tämä aiheuttaa esimerkiksi sydänsairauksia ja osteoporoosia. Tutkimuksissa onkin huomattu linkki matalan testosteronitason ja korkean verenpaineen välillä.

Seksi on hyvää liikuntaa (varsinkin aktiiviselle osapuolelle), koska se nostaa sydämen sykettä ja vilkastuttaa verenkiertoa. Tämänkin vuoksi seksi voi olla hyväksi sydämelle. Ääreisverenkierron vilkastumisen myötä iho saa kaunista hehkua.

Seksi saattaa kohottaa itsetuntoa, koska siinä ihminen voi tuntea itsensä halutuksi. Tämä itsetunnon nousu voi luonnollisesti heijastua muillekin elämänalueille muun muassa itsevarmuutena.

Seksi pitää naisten lantionpohjan lihakset kunnossa, mikä on tärkeää seksuaalisen nautinnon maksimoimisessa ja virtsanpidätyskyvyssä. Raskaus ja vaihdevuodet voivat heikentää lantionpohjan lihaksia, minkä vuoksi lihasten kunnosta on hyvä huolehtia. Hyvässä kunnossa olevat lantionpohjan lihakset lisäävät naisen seksuaalista nautintoa, mikä myös lisää miehen seksuaalista nautintoa – lihasten avulla nainen pystyy supistelemaan ja saa näin emättimen tuntumaan terhakammalta. Huonot lantionpohjan lihakset voivat myös olla syy virtsanpidätysongelmiin niin miehillä kuin naisillakin.

Tiheät siemensyöksyt saattavat suojata miehiä eturauhassyövältä. Vuonna 2015 American Urological Association julkaisussa esitettiin, että siemensyöksyn vähintään 21 kertaa kuukaudessa saavilla miehillä eturauhassyövän riski laski noin 20% verrattuna miehiin, jotka saivat siemensyöksyn vain 4-7 kertaa.

Seksinnälkä usein kasvaa syödessä. Hyvää seksiä haluaa lisää ja sen takia seksielämää kannattaa pitää yllä esimerkiksi seksivälinevarastoa päivittämällä. Aktiivinen seksielämä onkin mainio tapa edistää parisuhdetta sekä sen osapuolten terveyttä!

 

 

Charnetski, CJ & Brennan FX. 2004. Sexual frequency and salivary immunoglobulin A (IgA). Psychol Rep.;94(3 Pt 1):839-44.

Devrot, Anik et al. 2017. More Than Just Sex. Affection Mediates the Association Between Sexual Activity and Well-Being. Personality and Social Psychology Bulletin. Volume: 43 issue: 3, page(s): 287-299.

Hall, Susan. A. et al. 2010. Sexual Activity, Erectile Dysfunction, and Incident Cardiovascular Events. American Journal of Cardiology, Vol. 105, Issue 2, Pages 192-197.

Meltzer, Andrea L et al. 2017. Quantifying the Sexual Afterglow: The Lingering Benefits of Sex and Their Implications for Pair-Bonded Relationships. Psychological Science. Volume: 28 issue: 5, page(s): 587-598.