Eihän nosteta arkista seksiä liian korkealle jalustalle ja tehdä siitä ongelmaa?

Seksistä tehdään tänä päivänä todella iso numero. Joillekin se on iso numero, koska siihen liittyy isojakin ongelmia. Nyt kuitenkin puhun nimenomaan siitä, että me usein asetamme seksielämän arkielämässämme niin korkealle, että siihen kohdistuu todella isot odotukset. Tästä taas usein muodostuu ongelmia.

Me olemme tehneet seksistä ison numeron, kun olemme antaneet suuren merkityksen aktiiviselle, onnistuneelle ja hyvin toimivalle yhdynnälle – tähän tähtää suurin osa tämän päivän seksineuvoistakin. Emme kuule tänä päivänä juuri mistään, että fyysisen seksin puutetta tai seksuaalista haluttomuutta arvostettaisiin. Seksille annettujen merkitysten vuoksi voimme ylipäätänsä puhua esimerkiksi haluttomuudesta ja orgasmiongelmista. Nämä eivät itsessään ole ongelmia – niitä ei esimerkiksi olisi, jos olisimme aina eläneet yksin autiolla saarella. Se, millaisia merkityksiä me näille annamme, tekevät asiasta ongelman.

Koska seksiä pidetään niin tärkeänä, siitä myös puhutaan koko ajan ja muodostetaan samalla ajatusta ”normaalista seksistä”. Olet varmasti itsekin huomannut, että seksiä tulee niin sanotusti joka tuutista. Lehtien sivuilla kirjoitetaan uusimmista tutkimuksista, hekumaa lisäävästä sexfullnessista, miten joku saa orgasmin 10 sekunnissa, suomalaisten kolme kertaa viikossa harrastamasta seksistä ja niin edelleen. Tällaiset uutisoinnit kiinnostavat todella monia, mutta niissä piilee myös vaara. Niitä lukiessa tulee verrattua itseä johonkin ”normaaliin”.

Kun huomaamme, että emme asetu ”normaalin” muottiin, asetamme itsellemme tavoitteita. Mitä korkeammalla tavoitteemme on, sitä enemmän siihen kohdistuu myös ongelmia ja ”pitäisi”-ajatuksia. Jos harrastamme seksiä kumppanimme kanssa keskimäärin kerran viikossa, näyttää se ”normaaliin” kolmeen kertaan ehkä huonolta. Saatamme tämän pohjalta asettaa tavoitteet kolmeen kertaan viikossa, ja sitten teemme kaikkemme, että pääsemme tähän tavoitteeseen – on se sitten vaikka tantraseksiä kokeilemalla tai uusien ”tee näin niin tapahtuu näin” –listoja lukemalla. Tästä taas voi tulla ongelma, koska seksin harrastaminen kolme kertaa viikossa ei ehkä ole kaikille realistista tai edes sitä, mitä itse haluaa / tarvitsee. Tai jos ei aina saa orgasmia ja joku toinen saa sen 10 sekunnissa, saattaa herätä kysymys omista kyvyistä tai taidoista. Moni varmasti kysyy tässä yhteydessä, että olenko normaali? Tätä lisää vielä se, että orgasmin saamista 10 sekunnissa pidetään hienona asiana. Orgasmin saamisen ei kuitenkaan aina tarvitse olla päämäärä, vaan ihana extra.

Jos nostamme arjessa tapahtuvan seksin tärkeämmäksi kuin muut arjessa tapahtuvat asiat, nousee se samalla ongelmaksi, jota emme pysty täysin ratkaisemaan. Suorituspaineet kasautuvat ja seksistä tulee päämäärään tähtäävää ja suorituskeskeistä. Arki on kuitenkin pääasiassa tasapainoilua monien arkisten asioiden kesken ja seksi on näistä vain yksi.

Ehdottaisinkin, että seksi asetettaisiin elämässä yhtä tärkeään rooliin kuin esimerkiksi kaupassa käynti. Kaupassa käynti on tärkeää, mutta sitä ei tarvitse tehdä iso numeroa päivittäin ja koko ajan. Joskus voi käydä ostamassa ison satsin ruokaa, joka auttaa ravitsemaan koko loppuviikon. Jos seksiä pidettäisiin yhtä tärkeänä, kuin kaupassa käyntiä, seksikertoja ei tarvitsisi laskea. Ei olisi normaalia määrää harrastaa seksiä tai saada orgasmeja, aivan kuten ei ole normaalia määrää käydä kaupassakaan.

Meidän pitäisikin keskittyä arkeen ja arjessa tapahtuvaan arkiseen seksiin, jossa välillä saatamme saada orgasmin, sekä nimenomaan tehdä seksistämme hyvää juuri oman elämämme kontekstissa ja yrittää parhaamme mukaan sivuuttaa seksielämämme vertailu muiden seksielämään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *