Dildoja, vibraattoreita, hierojia – mikä on mikäkin?

Maailman ensimmäinen seksiväline on löydetty Saksasta. Se on kivestä tehty fallos, jonka on arveltu olleen käytössä jääkaudella noin 30 000 vuotta sitten. Joidenkin tutkijoiden mielestä fallos on niin aidon näköinen ja kokoinen, että se on mitä luultavammin ollut seksivälinekäytössä. Antiikin aikana seksivälineiden käyttö oli suhteellisen yleistä – tätä väitettä puoltaa antiikin ajoilta säilyneet dildon käyttöä esittävät kuvat.

Mikä dildo sitten on? Se on ensisijaisesti todella hyvä väline tutkia omaa kehoa ja etsiä omia erogeenisia alueita. Antiikin aikaan niitä tehtiin esimerkiksi kivistä ja eläinten sarvista. Nykyään tämä on harvinaista, mutta dildojen materiaalit voivat vaihdella hyvin laidasta laitaan: osa on tehty muun muassa lasista, osa ruostumattomasta teräksestä ja toiset silikonista. Erilaiset materiaalit saavat aikaan erilaisia tuntemuksia – silikoni tuntuu pehmeältä, kun lasi ja teräs puolestaan kovemmilta. Lasin ja teräksen pinnan lämpötilan muuttaminen, esimerkiksi jäädyttämisen avulla, voi antaa sen käyttäjälle täysin uudenlaista nautintoa.

Dildosta voitaisiin sanoa, että se toimii kuten aito penis. Sen voi penetroida joko suuhun, emättimeen tai anaaliin. Jotkut dildot on tarkoitettu kiinnitettäväksi strap-on-vyöhön, osa on muotoiltu erityisesti G-pisteen stimulointia varten ja kaksipäiset dildot on tarkoitettu yhtäaikaiseen emätin- ja anaalipenetraatioon. Monet dildoista saattavat olla hyvin realistisen kokoisia ja näköisiä ja toiset taas ovat kaikin puolin todella epärealistisia. Koska on olemassa todella epärealistisen näköisiä dildoja, ei voida sanoa, että dildosta tekee dildon sen peniksen näköinen ulkomuoto. Dildosta ei myöskään tee dildoa se, että sitä voi käyttää masturboinnissa tai vyödildona esimerkiksi kahden naisen välillä. Masturbointiin ja penetraatioon voi käyttää mielikuvituksen mukaan lähes mitä tahansa välinettä – tosin turvallisuus- ja hygieniasyistä en suosittele ainakaan penetraatioon muuta kuin siihen tarkoitettuja seksivälineitä. Yhteinen konsensus dildon määritelmästä näyttää sisältävän ainoastaan sen mitä se ei voi tehdä, nimittäin väristä.

Toisin kuin dildon, vibraattorin historia on hyvin lyhyt. Ensimmäinen vibraattori kehitettiin helpottamaan naisten hysteriaa 1800-luvun lopussa. Tuolloin ajateltiin, että orgasmi oli hyvä lääke tähän naisten hyvin yleiseen vaivaan. Vibraattori oli höyrykäyttöinen ja kallis, minkä vuoksi siihen pääsi tutustumaan esimerkiksi lääkärin vastaanotolla hysterian hoidon yhteydessä. Ennen vibraattoria orgasmeja oli tehty käsin hieromalla, joten vibraattori helpotti lääkärin työtä suunnattomasti.  Sähkön yleistymisen myötä sen pystyi hankkimaan myös edullisemmin kotiin, jolloin hysterian omahoito oli mahdollista. Ennen kuin vibraattoria alettiin markkinoida seksivälineenä 1970-luvulta lähtien, sitä mainostettiin myös lihasjännityksen lievittäjänä.

Vibraattorin erottaa dildosta siitä, että se on elektorinen laite: se värisee eri tavoin ja eri voimakkuuksilla. Vibraattoreja on olemassa hyvin monenlaisia, mutta jokaisella on sama päämäärä eli kiihottaa genitaalialueita ja edistää seksuaalista nautintoa. Vaikka vibraattorien usein ajatellaan olevan masturbointiväline yksinäisiin hetkiin, on niitä hyvä käyttää myös partnerin kanssa. Koska harva nainen saa orgasmin pelkän penetraation avulla, on vibraattorin mukaan ottaminen seksiin klitoriksen kiihottamista varten hekumallisen hyvä idea!

Joskus nainen saattaa pelätä vibraattorin käytön loukkaavan miestä, koska mies saattaa kokea itsensä riittämättömäksi. Tämä kuitenkin on vain harvoin totta, koska todellisuudessa miehellä ei juuri koskaan ole ongelmaa naisen vibraattorin käytön kanssa. Miehet usein harrastavat seksiä myös silmillään eli ovat hyvin visuaalisia olentoja, minkä vuoksi naisen nautinnon näkeminen on aina suuri kiihotuksen tuottaja. Joskus partnerit saattavat myös pelätä, että he jäävät vibraattorista riippuvaiseksi eli ettei seksi enää tunnu miltään ilman vibraattoria. Tosiasiassa sen käyttö kuitenkin lisää seksuaalista halua niin paljon, että siitä on vain hyötyä. On myös hyvä muistaa se biologinen fakta, että orgasmin saaminen on monille naisille lähes mahdotonta yhdynnän aikana ilman klitoriksen stimulointia. Ja vaikka vibraattorin ottaisikin lähes jokainen kerta seksiin mukaan, on hyvä muistaa, että se ei korvaa intiimiyttä. Vibraattori ei siis edes pysty tulemaan sinun ja partnerisi seksielämän väliin.

Vibraattorin suosio on huipussaan enkä yhtään ihmettele miksi. Useiden tutkimusten mukaan vibraattorin käyttö edistää sitä käyttävän seksuaaliterveyttä ja ylipäätänsä tyytyväisyyttä omaan seksielämään: vibraattorien avulla naisten on usein helpompi kostua ja saada hekumallisia orgasmeja, mikä taas lisää seksuaalista mielihyvää (hyvää seksiä haluaa uudelleen) ja tämän myötä seksielämän tyytyväisyyttä, halukkuutta ja seksuaaliterveyttä. Vibraattorit eivät kuitenkaan ole vain naisia varten. Vibraattoreita käyttävät miehet ovat sanoneet, että niiden myötä he ovat tyytyväisempiä seksielämäänsä, saavat voimakkaampia erektioita ja parempia orgasmeja.

Tänä päivänä on olemassa dildon ja vibraattorin yhdistelmiä. Nämä luokitellaan vibraattorin alle. Ehkä tästä huomaa, että vibraattori on se pääasiallinen juttu, vaikka se olisikin ”vain” pieni ja kiinnitettynä dildon kylkeen. Vibraattorin alle luokitellaan myös hierojat, joita löytää hekumanian verkkosivulta nimellä ”massager”. Ne ovat kädessä pidettäviä ja väriseviä hierojia, joilla voi huoltaa mitä tahansa kehon osaa. Ujommat saattavat tykästyä hierojien halpaan hintaan ja ei-niin-seksilelun näköiseen ulkomuotoon, mutta on hyvä muistaa, että niitä ei ole ensisijaisesti suunniteltu seksivälineiksi. Hierojien muotoilu ei välttämättä ole ihanteellinen kaikkien erogeenisten alueiden hieromista varten ja niitä voi olla myös vaikeampi puhdistaa. Onko nämä sitten huonoja vibraattoreita? Ei todellakaan. Ne ovat hierojia, joilla on oma paikkansa rentoutumisessa ja mielihyvän saavuttamisessa.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *